Aktuelles/News

JOB as STUDENT ASSISTENT: Work on internationalization of University Kassel in our Project Workshop

We are looking for an additional member in our team!

Who we are and what we do?
We are a four-person team made up of both international and local students. Together we would like to (critically) deal with questions around internationalization at the University of Kassel. In a seminar (this winter term) with students, we will work out possibilities and suggestions aimed at adapting the internationalisation strategy of the university to the needs of students.

If you....
-are an international student
-know English; minimum basic knowledge of German
- sensitive about discrimination that shapes our everyday life at university (such as classism, racism and sexism) and interested to think and talk about it
- Working creatively in a team
- Develop and implement projects

Are you interested? Then write us!

Send us a short letter of motivation as well as a curriculum vitae to the e-mail address below untill 2nd September. We will invite you to an interview where we can get to know each other between 9th and 13th September.

fb05-transnational@uni-kassel.de

Work and Study for international students: Monday, 27.05.

Financing your studies, finding a job, dealing with the rules of the German Job Market

Monday, 27th May 16:30-18:00

in Systembau 1 in room 0104

Let´s meet and exchange information, challenges, and your experiences around working and studying as an international student in Germany. Our programme will include breakout activities where you can raise questions, share your own experiences and discuss possible solutions with our peers. In addition, we will have presentations from Studierendenwerk and Career Service and Roland Ngole, an International Motivational Speaker. We hope this meeting will be both informational and fun opportunity to interact with other students who have been through the process of finding work as an international student.

More about Roland Ngole:

He will share his experience and hourney of successfully accomplishing his Undergraduate and Graduate degrees in Germany. Gaining work experience and transitioning into Starting His Own Business.

⇒ He will Share the Challenges he faced and how he Overcame them

⇒ He will give advice on how to avoid pitfalls on Your Way to Achieving your Academic Goals in Germany

⇒ He will Share the Strategies necessary for Academic Goals in Germany. Moreover, he will present an online courses he has designed to help Students succeed in Germany

Don´t miss this Unique Event!!

After his Talk Roland Ngole will be available to answer Your Questions and give You Advice

Facebook Roland Ngole international motivational speaker

Homepage Roland Ngole international motivational speaker

Englisch-Kompaktkurs für Gesellschaftswissenschaften im März 2019 im Internationalen Sprachenzentrum!

04.03. - 22.03. 2019 ( 8:00 - 14:00 ); Prüfung: FR, 22.03.2018

ECTS: 4   Englisch UNIcert II, 1. Teil

Voraussetzung: B1; Zielniveau B1/ B2

Moritzstr. 25-31; Systembau 1 Raum 0308

Dieser Englischkurs richtet sich an Studierende aus dem Bereich Gesellschaftswissenschaften. Ziel dieses Kurses ist es, die mündliche und schriftliche Ausdrucksfähigkeit der Studierenden weiter zu verbessern und zu optimieren, sowohl im allgemeinen Sprachgebracuh als auch speziell bezogen auf ihre fachliche Qualifikation. Dieses beinhaltet zum einen das Bearbeiten von fachspezifischen Texten und Erlernen von Argumentationsstrukturen sowie unter anderem das Zusammenfassen und Diskutieren akademischer Texte.

Anmeldung unter: Kursanmeldung des Internationalen Sprachenzentrums der Universität Kassel.

Für alle Studierende des FB05: Informationsveranstaltung zu internationalen Aufenthalten

am Do, 17.01.2019 von 14-16:00

in der Henschelstr. 2 (im Gebäude der Mensa K10) im Raum 0107

Hier könnt ihr euch informieren über universitäre Strukturen der Organisation von Auslandsaufenthalten und über Kooperationen des FB05 zwischen der Universität Kassel und Universitäten außerhalb Deutschlands! Außerdem stellen wir euch die Projektwerkstatt zu Hochschulinternationalisierung vor, welche internationalen und lokalen Studierenden ermöglicht, sich auszutauschen und gemeinsame Projekte zu realisieren.

Der Raum kann zudem für einen Austausch und Fragen zu Überlegungen von Motivationen und Interessen eines Auslandsaufenthaltes genutzt werden.

Orientierungswoche für Internationale Studierende

8. bis 13. Oktober 2018

Studierende und Promovierende beim erfolgreichen Start in das Studium oder die Promotion zu unterstützen, das ist das Ziel der sogenannten O-Woche. In dieser Zeit werden Sie von Tutor*innen unterstützt, erfahren alles über das Studium oder die Promotion an der Universität und knüpfen erste freundschaftliche Kontakte.

Weitere Informationen und das Programm unter O-Woche.

Eine Übersicht zu aktuellen Veranstaltungen für Studierende bietet der Internationale Kalender.