David Kilian

Address Department of Agriculturtal and Food Marketing
Building: DITSL
Room 0124
Telephone +49 5542 98-1331
Telefax +49 5542 98-1286
E-mail address d.kilian@uni-kassel.de
Picture of  David Dipl.-Ing. Kilian

Short portrait

  • Since 08/2017: Research assistant at the Department of Agricultural and Food Marketing
  • 10/2014 – 05/2017: Master programme Environment and Bio-Resources Management at the University of Natural Resources and Life Sciences, Vienna
  • 10/2009 – 07/2014: Bachelor programme Organic Agriculture at the University of Kassel
  • 05/2013 – 08/2013: Student assistant at the Department of Agricultural and Food Marketing
  • Internships at an engineering company for biogas plants and a project office for research, consulting and sustainable development
  • Several years of experience as an organic farmer

Peer-reviewd conference papers

  • KILIAN, D. and HAMM, U. (2019): Öko-Lebensmittel aus veganem Anbau: Wahrnehmung und Mehrzahlungsbereitschaft veganer Konsumenten. In: D. Mühlrath, J. Albrecht, M. R. Finckh, U. Hamm, J. Heß, U. Knierim, D. Möller (Hrsg.): Innovatives Denken für eine nachhaltige Land- und Ernährungswirtschaft. Beiträge zur 15. Wissenschaftstagung Ökologischer Landbau. Verlag Dr. Köster, Berlin, p. 508-511.
  • KILIAN, D. and HAMM, U. (2018). Vegane Öko-Lebensmittel –Mehrzahlungsbereitschaft der Verbraucher. In: „Methoden für eine evidenzbasierte Agrarpolitik – Erfahrungen, Bedarf und Entwicklungen“, 23. Jahrestagung der Österreichischen Gesellschaft für Agrarökonomie. Tagungsband 2018. p. 97-98.

Peer-reviewed journal articles

  • KITZBERGER, T.; KILIAN, D.; KOTIK, J.; PRÖLL, T. (2019): Comprehensive analysis of the performance and intrinsic energy losses of centralized Domestic Hot Water (DHW) systems in commercial (educational) buildings. In: Energy and Buildings 195, S. 126–138. DOI: 10.1016/j.enbuild.2019.05.016

Reports

  • HERMANOWSKI, R., LIEBL, B., WIRZ, A., KLINGMANN, P., MÄDER, R., BUSCH, C., GIDER, D., HAMM, U., JANSSEN, M., KILIAN, D. and KORN, A. (2014): Regionalfenster. In: HERMANOWSKI, R. und HAMM, U. (Hrsg.): Gemeinsamer Abschlussbericht zu Projekten des Regionalfensters im Rahmen des Bundesprogramms ökologischer Landbau und anderer Formen nachhaltiger Landwirtschaft. Forschungsinstitut für biologischen Landbau (FiBL), Frankfurt/Main. Full text available: http://orgprints.org/28149/

Other publications

  • HAMM, U., JANSSEN, M. and KILIAN, D. (2013). Verbraucherbefragung zur Beurteilung des Regionalfensters In: Agra-Europe, 54. Vol., No. 48, Documentation p. 1-17.

Other presentations

  • KILIAN, D., MÖSTL, A. and HAMM, U. (2019). Welchen Mehrwert bietet Bio in Kombination mit Vegan? Biofach-Kongress, Nuremberg, 14 Feb 2019 (Presented by A. Möstl and D. Kilian)
  • JANSSEN, M., BUSCH, C., KILIAN, D., GIDER, D. and HAMM, U. (2013). Wie beurteilen Verbraucher und Händler das Regionalfenster? Vorstellung der Projektergebnisse vor Bundesministerin Aigner und Staatssekretär Bleser im Bundesministerium für Ernährung, Landwirtschaft und Verbraucherschutz, Berlin, 5 June 2013 (Presented by Ulrich Hamm).
  • JANSSEN, M., BUSCH, C., KILIAN, D., GIDER, D. and HAMM, U. (2013). Ergebnisse der Verbraucherbefragung zum Regionalfenster. Mitgliederversammlung des Regionalfenster e.V., Frankfurt/M., 4 May 2013 (Presented by Ulrich Hamm und Claudia Busch)

Languages

  • German
  • English