04.10.2018 14:33

Vortrag "How sex and gender analysis creates better research in technology and engineering"

Öffentlicher Vortrag, Prof. Londa Schiebinger, am 21. November 2018, 18.00 - 20.00 Uhr, Campus Center, Moritzstr. 18, Hörsaal 3.

Prof. Londa Schiebinger, Wissenschaftshistorikerin der Stanford University, stellt  Beispiele für Gendered Innovations v.a. aus dem Bereich der Ingenieur- und Technikwissenschaften vor. Die Veranstaltungen finden in englischer Sprache statt. Weitere Informationen finden Sie in dem Veranstaltungsflyer.

Londa Schiebinger will talk about how we can harness the creative power of gender analysis for discovery and innovation. She will identify three strategic approaches to gender in research, policy, and practice: 1) „Fix the Numbers
of Women“ focuses on increasing women‘s participation; 2) „Fix the Institutions“ promotes gender equality in careers through structural change in research organizations; and 3) „Fix the Knowledge“ or „Gendered Innovations“
stimulates excellence in science and technology by integrating sex and gender analysis into research. For this lecture, Schiebinger focuses on the third approach. She will discuss several case studies, including gender and fairness in machine learning and gender in robotics.

Veranstalterinnen:

Prof. Dr. Claude Draude und Nana Kesewaa Dankwa, Gender / Diversity in Informatics Systems (GeDIS) & Research Center for
Information System Design (ITeG) und das Frauen- und Gleichstellungsbüro der Universität Kassel.

Kontakt:

Prof. Dr. Claude Draude, claude.draude@uni-kassel.de