19.04.2021 17:49

Invitation to INCHER Colloquium: Institutional and social permeability of educational pathways to higher education in Switzerland

09. Juni 2021, 16:30 bis 18:00 Uhr, Online-Veranstaltung (Zoom)

Professor Dr. Christian Imdorf (Institut für Soziologie und Leibniz Forschungszentrum Wissenschaft und Gesellschaft, Leibniz Universität Hannover)

Abstract: In Switzerland, Universities of Applied Sciences, Universities of Teacher Education and two new vocationally orientated school programmes that provide access to higher education were implemented since the mid-1990s. The respective reforms aimed at opening up new pathways to, and at reducing social inequalities in the access to higher education. We ask how the institutional permeability of the different pathways has impacted on social inequalities in university access. We analyse longitudinal register data to model educational transitions for the 2012 cohort of upper secondary graduates (N=8’925). Results show that social inequality in higher education access is significantly mediated by pathway-specific social composition and institutional permeability.

Die Veranstaltungen finden im SoSe 2021 voraussichtlich ausschließlich online - als ZOOM-Konferenzen - statt. Sollte eine Hybrid-Veranstaltung (online und Präsenz) möglich sein, wird dies rechtzeitig mitgeteilt.

Einwahlinformation für Zoom-Teilnahme über koch@incher.uni-kassel.de