Grundlagen des Rechts, Privatrecht und Ökonomik des Zivilrechts: Prof. Dr. Georg von Wangenheim

Articles in Refereed Journals

• "The impact of market innovations on the dissemination of social norms: the sustainability case". Journal of Evolutionary Economics, Vol. 27 (2017),  663–690. https://doi.org/10.1007/s00191-017-0509-5 (together with Stephan Müller)

• "Rent-Seeking and Litigation: The Hidden Virtues of Limited Fee Shifting", Review of Law and Economics, Vol. 11, 2 (2015), 113-148 (together with Emanuela Carbonara and Francesco Parisi).
  • "Conflicts of Entitlements in Property Law: The Complexity and Monotonicity of Rules", Iowa Law Review, Vol. 100, 6 (2015), 2389-2427 (together with Fernando Gomez)
  • "Unjust Laws and Illegal Norms", International Review of Law and Economics, Vol. 32, 3 (2012), 285-299. (together with Emanuela Carbonara and Francesco Parisi).
  • "Evolutionary Theories in Law and Economics and Their Use for Comparative Legal Theory", Review of Law and Economics, Vol. 7, 3(2011), 737-765.
  • "Mutual interdependence versus repeated interaction", Rationality and Society, 22 (2010), 131-158 (together with Vittoria Levati and Werner Güth, Jena)
  • "Lawmakers as Norm Entrepreneurs", Review of Law and Economics, Vol. 4 (2009), 779–799 (together with Emanuela Carbonara and Francesco Parisi)
  • "Legal Innovation and the Compliance Paradox", Minnesota Journal of Law, Science and Technology, Vol. 9 (2008), 837–860 (together with Emanuela Carbonara and Francesco Parisi)
  • "On the co-evolution of retribution and trustworthiness – An (indirect) evolutionary and experimental analysis" Journal of Institutional and Theoretical Economics, Vol. 163, 2007, 143–157 (together with Werner Güth, Hartmut Kliemt und Vittoria Levati)
  • "Fairness Crowded Out by Law: An Experimental Study on Withdrawal Rights – Comment" Journal of Institutional and Theoretical Economics, Vol. 163, 2007, 102–105 (together with Werner Güth)
  • "Trade Secrets versus Cost Benefit Analysis." International Review of Law and Economics, vol 22 (2003), 511-526 (together with Ekkehard Hofmann)
  • "Verwaltungsinterne Durchsetzbarkeit neuer Formen des Verwaltungshandelns" Jahrbuch für Neue Politische Ökonomie, Bd. 15 (1996), 43-75
  • "The Evolution of Judge-Made Law" International Review of Law and Economics, Vol. 13 (1993), 381-411

Articles in Collective Volumes and Non-Refereed Journals

• "Evolutionary Law and Economics". Oxford Handbook of Law and Economics: Volume 1: Methodology and Concepts, ed. by Francesco Parisi, Oxford University Press (2017).

• "Die Ministererlaubnis im GWB als strategisches Instrument." Wirtschaft und Wettbewerb, Jg. 67 (2017), 182-18. (together with Michael Dose)
  • "Das Bestellerprinzip — Entlastung für den Mieter oder Augenwischerei?" Wirtschaftsdienst, Vol. 96 (2016), 326–332 (together with Jochen Michaelis)
  • "Schwache Interessen in der Selbstregulierung im Umweltrecht", in: Public Governance und schwache Interessen, published by Ute Clement, Jörg Nowak, Christoph Scherrer and Sabine Ruß, Wiesbaden: VS Verlag, 2009,127–139 (together with Alexander Roßnagel)
  • "Beschleunigung von Genehmigungsverfahren", in: Ökonomische Analyse des Verfahrensrechts, Beiträge zum XI. Travemünder Symposium zur ökonomischen Analyse des Rechts, published by Reinhard Bork, Thomas Eger and Hans-Bernd Schäfer, Tübingen: Mohr Siebeck, 2009, 237–262