Maren Busch

PhD student

Site
Steinstr. 19
37213 Witzenhausen
Room
Kloster, 2116
Consultation Hours

on request


Scope  (Maren Busch)

Scholarship holder of the Claussen-Simon-Stiftung

PhD Topic and Supervision

Title of PhD thesis: Trust-building in inter-organizational relationships in the organic food sector

Supervisor: Prof. Dr. Christian Herzig

Research interests

  • Organizational and institutional trust in agricultural food chains and production networks
  • Sustainability Assessment and Value Chain Management in the Food & Agricultural Sector

Publications and presentations

  • Busch, M., Mühlrath, D. & Herzig, C., 2023, Fairness and trust in organic food supply chains. British Food Journal. Vol. 126 No. 2, pp. 864-878. https://doi.org/10.1108/BFJ-05-2023-0394

  • Busch, M., 2023, Aufwand und Nutzen der Gemeinwohl-Bilanzierung für ökologische Landwirtschaftsbetriebe. 30. Witzenhäuser Konferenz, Witzenhausen, November 2023.

  • Busch, M., Mühlrath, D. & Herzig, C., 2023, Lieferbeziehungen unter Druck: Eine Bestandsaufnahme fairer Handelspraktiken und ihr Einfluss auf Vertrauensbildung. In: Bibic, V. & Schmidtke, K. (Ed.): One Step Ahead - einen Schritt voraus! Beiträge zur 16. Wissenschaftstagung Ökologischer Landbau, Verlag Dr. Köster, Berlin. https://orgprints.org/id/eprint/50666/  

  • Busch, M., 2023, Mit fairen Handelspraktiken resilient durch die Krise – Wie gelingt Vertrauensbildung in Lieferbeziehungen?, BIOFACH Congress, Nürnberg, Germany, February 2023.

  • Busch, M., Mühlrath, D. & Herzig, C., 2023, Lieferbeziehungen unter Druck: Eine Bestandsaufnahme fairer Handelspraktiken und ihr Einfluss auf Vertrauensbildung. 16. Wissenschaftstagung Ökologischer Landbau, Frick, Switzerland, March 2023.

  • Busch, M., Mühlrath, D. & Herzig, C., 2023, Lieferbeziehungen unter Druck: Eine Bestandsaufnahme fairer Handelspraktiken und ihr Einfluss auf Vertrauensbildung. In: Bibic, V. & Schmidtke, K. (Ed.): One step ahead - einen Schritt voraus! Beiträge zur 16. Wissenschaftstagung Ökologischer Landbau, Verlag Dr. Köster, 642-645.

  • Busch, M., 2020, Vertrauen in der ökologischen Lebensmittelwirtschaft – Welche Mechanismen unterstützen die Vertrauensbildung innerhalb der Lieferkette?, Neujahrssymposium der Claussen-Simon-Stiftung, Hamburg, January 2020.
  • Busch, M., 2019, Certificación de tercera parte versus certificación participativa – el aspecto de la confianza en el sector alimentario orgánico, Conferencia en la Universidad de Sancti Spíritus José Martí Pérez (UNISS), Cuba, Diciembre 2019.
  • Busch, M. & Herzig, C., 2019, Nachhaltigkeit analysieren, bewerten und kommunizieren – Methodenvielfalt in der Agrar- und Ernährungswirtschaft., 15. Wissenschaftstagung Ökologischer Landbau, Kassel, March 2019.
  • Busch, M. & Herzig, C, 2019, Nachhaltigkeit analysieren, bewerten und kommunizieren – Methodenvielfalt in der Agrar- und Ernährungswirtschaft. In: Mühlrath, D, Albrecht, J, Finckh, M. R., Hamm, U, Heß, J, Knierim, U & Möller, D (Ed.): Innovatives Denken für eine nachhaltige Land- und Ernährungswirtschaft. Beiträge zur 15. Wissenschaftstagung Ökologischer Landbau, Verlag Dr. Köster, 610-614.

Short profile

Maren has been working as a research assistant at the department since spring 2018. In addition to her teaching role in the master module Research Methods and in the bachelor module Sustainable Management in the Agricultural and Food Sector, she supervises theses and projects and organises our international field trip to Spain in 2019. Besides teaching Maren is significantly involved in the development of research projects and is therefore involved in networking activities with actors from the food and agricultural sector.

During her studies, she focused on the analysis of sustainability aspects in organisations and value chains in the food industry. Maren holds a Bachelor's degree in International Studies of Global Management from the University of Applied Sciences Bremen and a Master's degree in Sustainability Science from Leuphana University Lüneburg. She studied one semester abroad at the Universidad Técnica Federico Santa María de Valparaíso in Chile and gained further international experience in various South American countries, where she did internships related to farming and management of agri-food business.

Before joining the unit, she worked in an agricultural consultancy where she gained experience in project acquisition and management of international projects within the bilateral cooperation programme of the Federal Ministry of Food and Agriculture (BMEL) and projects in the area of development cooperation.

By taking part in a one-year transdisciplinary research project and carrying out various internships during her academic training, Maren has been expanding her knowledge of national and international developments in the agri-food sector as well as her knowledge of how to plan, measure, control and coordinate sustainability-related aspects in organisations and value chains. In her doctoral thesis she will deal with questions of organizational and institutional trust in the organic food business.