



# **CINSaT Spring Colloquium 2019**

Thursday, March 7<sup>th</sup> 2019

Opening of the Event			
10:00	J. P. Reithmaier (Head of CINSaT, Technological Physics)  Opening speech		
Session	I (10:10 – 11:40)		
<b>Biosensing</b> Chair: A. M			
10:10	A. Müller (Developmental Genetics)  Current status of CINSaT main topic "Biosensing"		
10:25	M. Aakhte (Developmental Genetics) High resolution whole functional imaging of Drosophila embryo		
10:45	<b>H. Hawer (Microbiology)</b> Importance of Fe-S cluster enzyme Dph1-Dph2 for translational accuracy and competitive cell growth in yeast		
11:05	Break (15 minutes)		
11:20	M. Horn (Macromolecular Chemistry and Molecular Materials)  Enzymatic phosphorylation of chitosan nanoparticles		
Sub-ses	sion Biosensing: Grad School (11:40 – 12:00)		

11:40 M. Stengl (Animal Physiology)

Clocks on different time scales





Chair: J.P. Reithmaier

**Chair**: Main Topic Speakers

#### Session II (12:00 - 14:50)

## Presentation of applicants for CINSaT membership

# 12:00 G. Mayer (Zoology)

What can we learn from velvet worms and water bears?

## 12:45 Lunch (1h 20 minutes)

# 14:05 A. Brückner-Foit (Quality and Reliability Group, Institute for Materials Engineering)

Microstructural assessment of the deformation and failure behavior of electric sheet material

## Session III (14:50 - 15:50)

SP Meeting

# **Individual Main Topic Sessions**

The main topic sessions simultaneously take place in different rooms

## 15:50 Break (10 minutes)

#### Hiking Tour with all participants (16:00 – 18:00)

#### 18:15 Dinner (1 h 15 minutes)

## Poster Session (open end)

#### 19:30 All Contributors

Presentation of Poster Contributions and Discussions



Friday, March 8th 2019

07:00	Breakfast and Check-Out (2 h)				
09:00	Group Photo (15 Minutes)				
Session IV (09:15 – 11:00)					
Three-di	mensional Nanostructures	<b>Chair</b> : H. Hillmer			
09:15	H. Hillmer (Technological Electronics)  Current status of CINSaT main topic "Three-dimensional Nanos	tructures"			
09:35	S. Bagatur (Macromolecular Chemistry and Molecular Materials) Two- and Three-Dimensional Photoinduced Nanostructuring in Thin Azo Layers				
09:55	<b>UM. Ha and B. Kaban (Technological Electronics)</b> Fabrication of multifunctional anisotropically shaped hybrid particles				
10:25	Break (15 minutes)				
10:40	F. Herberg (Biochemistry)  Current Status of the CRC application "TESLA"				
Session V (11:00 – 11:35)					
36331011	V (11.00 11.55)				
	·	Chair: T. Middendorf			
	·	stry)			
Nanosci	B. Middendorf (Materials of Construction and Building Chemic Current status of CINSaT main topic "Nanoscience in Art, Engine	stry) eering and Natural Control)			
Nanoscie 11:00	B. Middendorf (Materials of Construction and Building Chemis Current status of CINSaT main topic "Nanoscience in Art, Engine Sciences"  A. Hassanien (Femtosecond Spectroscopy and Ultrafast Laser	stry) eering and Natural Control)			
Nanoscie 11:00 11:15 11:35	B. Middendorf (Materials of Construction and Building Chemis Current status of CINSaT main topic "Nanoscience in Art, Engine Sciences"  A. Hassanien (Femtosecond Spectroscopy and Ultrafast Laser Structural Dynamics of TMD 2D Materials Studied by Ultrafast I Break (15 minutes)	stry) eering and Natural Control)			
Nanosci 11:00 11:15 11:35 Session	B. Middendorf (Materials of Construction and Building Chemis Current status of CINSaT main topic "Nanoscience in Art, Engine Sciences"  A. Hassanien (Femtosecond Spectroscopy and Ultrafast Laser Structural Dynamics of TMD 2D Materials Studied by Ultrafast I Break (15 minutes)  VI (11:50 – 12:45)	stry) eering and Natural  Control) Electron Diffraction			
Nanoscie 11:00 11:15 11:35	B. Middendorf (Materials of Construction and Building Chemis Current status of CINSaT main topic "Nanoscience in Art, Engine Sciences"  A. Hassanien (Femtosecond Spectroscopy and Ultrafast Laser Structural Dynamics of TMD 2D Materials Studied by Ultrafast I Break (15 minutes)  VI (11:50 – 12:45)	stry) eering and Natural Control)			
Nanosci 11:00 11:15 11:35 Session	B. Middendorf (Materials of Construction and Building Chemis Current status of CINSaT main topic "Nanoscience in Art, Engine Sciences"  A. Hassanien (Femtosecond Spectroscopy and Ultrafast Laser Structural Dynamics of TMD 2D Materials Studied by Ultrafast I Break (15 minutes)  VI (11:50 – 12:45)	stry) eering and Natural  Control) Electron Diffraction			
Nanoscia 11:00  11:15  11:35  Session Photonia	B. Middendorf (Materials of Construction and Building Chemic Current status of CINSaT main topic "Nanoscience in Art, Engine Sciences"  A. Hassanien (Femtosecond Spectroscopy and Ultrafast Laser Structural Dynamics of TMD 2D Materials Studied by Ultrafast Break (15 minutes)  VI (11:50 – 12:45) cs  T. Kusserow (Nanophotonics)	stry) eering and Natural  Control) Electron Diffraction  Chair: T. Kusserow			



12:45	Lunch (1h 20 minutes)	
	VII (14:05 – 15:00) m Technology	<b>Chair</b> : K. Singer
14:05	K. Singer (Light-Matter-Interaction)  Current status and overview of CINSaT main topic "Quantum Tec	chnology"
14:20	J.P. Reithmaier (Technological Physics)  New LOEWE focused research project "SMolBits"	
14:40	<b>D. Wang (Light-Matter-Interaction)</b> <i>Turning an Organic Molecule into a Coherent Two-Level system</i>	
15:00	Break (15 minutes)	
Session	VIII (15:15 – 16:10)	
Chiral Sy	vstems	Chair: T. Baumert
15:15	T. Baumert (Femtosecond Spectroscopy and Ultrafast Laser Con Current status and overview of CINSaT main topic "Chiral System	•
15:30	M. Leibscher (Quantum Dynamics and Control)  Principles of enantio-selective excitation of chiral molecules	
15:50	I. Vidanovic (Chemical Hybrid Materials) Terpene based chiral systems	
End of t	he Event	

16:10 J. P. Reithmaier (Head of CINSaT, Technological Physics)

End speech