

CINSaT Spring Colloquium 2020

Thursday, March 5th 2020

| Opening of the Event | | |
|---------------------------------------|---|---------------------------|
| 10:00 | J. P. Reithmaier (Head of CINSaT, Technological Physics) Opening speech | |
| 10:10 | N. Felgen (CINSaT) Administrative and Organizational Issues | |
| Session I | (10:30 – 11:30) | |
| | sional Nanostructures | Chair : H. Hillmer |
| 10:30 | H. Hillmer (Technological Electronics) Current status of CINSaT focal point "3-dimensional Nanostructu | res" |
| 10:50 | C. Arbeitmann (Condensed Matter Physics and Ultrafast Pheno Antibiofilm Nanopatterns for Medical Devices | mena) |
| 11:10 | T. Gutmann (Macromolecular Chemistry and Molecular Material Surface structure analysis of nanomaterials by solid-state dynamic polarization | • |
| 11:30 | Break (15 minutes) | |
| | | |
| Session II (11-45 – 12:55) Ch | | Chair: P. Lehmann |

11:45 P. Lehmann (Measurement Technology)

Current status of CINSaT focal point "Photonics"



12:05 L. Hüser (Measurement Technology)

Resolution enhancement in 3D topography measurement with microsphere assisted interferometry microscopy

12:25 A. Becker (Technological Physics)

Tutorial: Quantum Dot Distributed Feedback Lasers

12:55 Lunch (1h 10 minutes)

Session III (14:05 - 14:40)

Poster Flash Presentations I

Posters 1-26

Session IV (14:40 - 15.20)

Nanostructures in Natural Sciences, Engineering Sciences and the Arts Chair: T. Niendorf

14:40 P. Plettenberg (Condensed Matter Physics and Ultrafast Phenomena)

High-Dimensional Machine Learning Potential for Laser-Excited Materials

15:00 C. Sobrero (Metals Group)

Texture development and their influence on superelasticity in Fe-Ni-Co-Al-Ti alloy

15:20 Break (10 minutes)

Session V (15:30 - 16:05)

Poster Flash Presentations II

Posters 27-52

16:10 Group Photo (ca. 15 min)

Hiking Tour with all participants (16:30 – 18:00)

18:15 **Dinner (1 h 15 minutes)**

Poster Session (open end)

19:30 All Contributors

Presentation of Poster Contributions and Discussions



Friday, March 6th 2020

07:00 Breakfast and Check-Out (2:15 h) Session VI (09:15 -11:00) **Multiscale Bioimaging** Chair: A. Müller 09:15 L. Chandran (Developmental Genetics) Functional analysis of Src tyrosine kinase in embryonic and germ-line development 09:35 S. Neupert (Animal Physiology) Molecular imaging by single cell mass spectrometry 09:55 P. Rojas (Condensed Matter Physics and Ultrafast Phenomena) Minimal Models for Circadian Clocks 10:15 **Break (15 minutes)** 10:30 R. Klassen (Microbiology) Bioimaging of dynamic changes in yeast acetyl-CoA carboxylase and evaluation of novel regulators Session IV (10:50 – 11:50) Chiral Systems I Chair: R. Pietschnig 10:50 T. Ring (Femtosecond and Ultrafast Lasercontrol) Controlling and optimising the circular dichroism in the ion yield of chiral molecules using ultrashort laser pulses in the IR, visible and UV 11:10 D. Wang (Light-Matter-Interaction) Examine chirality with light forces 11:30 E. Kutscher (Theoretical Atomic and Molecular Physics) Photoelectron Circular Dichroism of Fenchone in different multiphoton ionization regimes 11:50 **Break (15 minutes)** Session V (12:05 -12:55) **Quantum Technology** Chair: K. Singer

Current status and overview of CINSaT focal point "Quantum Technology"

K. Singer (Light-Matter-Interaction)

12:05





Chair: Focal Point Speakers

12:25 M. Gerstel (Technological Physics)

Low temperature optical characterization of lanthanide complexes.

12:45 Lunch (1h 20 minutes)

Session VII (14:05 -15:30)

Individual Focal Point Sessions

End of the Event

15:30 J. P. Reithmaier (Head of CINSaT, Technological Physics)

End speech