

# CINSaT Spring Colloquium 2022

Thursday, March 3<sup>rd</sup>, 2022

#### **Opening of the Event (10:00 – 10:10)**

10:00	J. P. Reithmaier (Head of CINSaT, Technological Physics)
	Opening speech

10:05 **D. Merker (CINSaT)** Administrative and Organizational Issues

#### Session I (10:10 – 11:00)

#### 3-dimensional Nanostructures

Chair: H. Hillmer

- 10:10 H. Hillmer (Technological Electronics) Overview focal point 3-dimensional Nanostructures
- 10:20 **M. H. Qasim (Technological Electronics)** Color generation in ultrathin Ge on Al for functionalization of MEMS micromirror arrays
- 10:40 **P. Kästner (Technological Electronics)** MEMS ring shutter arrays with subfield addressing

#### 11:00 Break (10 minutes)

# Session II (11:10 – 12:00)

Multiscale Bioimaging

Chair: A. Müller

- 11:10A. Müller (Developmental Genetics)Overview focal point Multiscale Bioimaging
- 11:20P. Rojas (Condensed Matter Physics and Ultrafast Phenomena)The SARS-CoV-2 spike protein is vulnerable to moderate electric fields
- 11:40 **C. Sarpe (Femtosecond Spectroscopy and Ultra-fast Laser Control)** Identifying malignant tissue using fs-LIBS and machine learning algorithms
- 12:00 Lunch (1 h 15 minutes)

#### U N I K A S S E L V E R S I T A T

# Session III (13:15 – 14:05)

#### Quantum Technology



Chair: K. Singer

13:15	K. Singer (Light-Matter-Interaction)
	Overview focal point Quantum Technology
13:25	S. Aull (Light-Matter-Interaction)
	Generation of chiral Rydberg states
13:45	B. Bauerhenne (Condensed Matter Physics and Ultrafast Phenomena)
	Materials modelling on different time- and length scales

14:05 Break (10 minutes)

# Session IV (14:15 – 15.20)

# **Chiral Systems**

Chair: P. Demekhin

- 14:15 **P. Demekhin (Theoretical Atomic and Molecular Physics)** Overview focal point Chiral Systems
- 14:25 **H. Braun (Femtosecond Spectroscopy and Ultra-fast Laser Control)** *Circular Dichroism in the ion yield of chiral molecules*
- 14:45 **S. Buhmann (Macroscopic Quantum Electrodynamics) CINSaT Applicant** You want it darker – Quantum vacuum, dispersion forces, and energy transfer
- 15:45 Break (10 minutes)

# 15:55 Group Photo (ca. 10 min)

# Hiking Tour with all participants (16:05 – 17:50)

# 18:00 Dinner (1 h 15 minutes)

# Poster Session (open end)

#### 19:15 All Contributors

Presentation of Poster Contributions and Discussions

#### U N I K A S S E L V E R S I T A T



Friday, March 4<sup>th</sup>, 2022

#### 07:00 Breakfast and Check-Out (2 h)

Session V (09:00 – 09:50) Photonics

Chair: P. Lehmann

Chair: T. Niendorf

# 09:00 P. Lehmann (Measurement Technology) Overview focal point Photonics

- 09:10S. Bagatur (Physical Chemistry of Nanomaterials)Two and three-dimensional photoinduced nanostructuring in thin azo layers
- 09:30 **H. Serbes (Measurement Technology)** A novel measurement and signal processing strategy in optical coherence tomography (OCT)
- 09:50 Break (10 minutes)

# Session VI (10:00 – 10:50)

#### Nanomaterials

10:00	<b>T. Niendorf (Metallic Materials)</b> Overview focal point Nanomaterials		
10:10	<b>M. Horn (Physical Chemistry of Nanomaterials)</b> Mineralization of fish skin collagen scaffolds as potential materials for bone tissue regeneration		
10:30	<b>A. Winkel (Separating and Joining Manufacturing Processes)</b> Laser-nanostructuring and silicatization of stainless steel for age-resistant adhesive bonds		
10:50	Break (10 minutes)		
11:00	<b>C. Backes (Physical Chemistry of Nanomaterials) – CINSaT Applicant</b> 2D materials in the liquid phase		
12:00	Lunch (1h 15 minutes)		
13:15	<b>M. Stengl (Animal Physiology)</b> Overview research training group (RTG) "Multiscale Clocks" - Online		
Section M	Section VII (12:AE $= 1A:AE$ )		

#### Session VII (13:45 – 14:45)

Individual Focal Point Sessions

Chair: Focal point speakers

# UNIKASSEL VERSITÄT



# End of the Event

14:45 J. P. Reithmaier (Head of CINSaT, Technological Physics) Closing speech