Prof. Dr. Ma­ri­an­ne Leu­zin­ger-Boh­le­ber

Professorin für Psychoanalyse i.R.
Mitglied der Universität Kassel
von 1988 bis 2015

• Senior Scientist am Universitätsklinikum Mainz
  • Scientific Member des IDeA Zentrums, Frankfurt a.M.
  • Vice Chair des Research Boards for Europe der International Psychoanalytical Association (IPA)

m.leuzinger-bohleber[at]gmx[dot]de
Homepage: www.marianneleuzingerbohleber.com

Ausführliches Curriculum Vitae

Address home: Am Ebelfeld 1 A, 60488 Frankfurt am Main, Tel: 0049 69 766776
E-Mail: M.Leuzinger-Bohleber@gmx.de & mleuzing@uni-mainz.de
Homepage: www.marianneleuzingerbohleber.com

1988 – 2015 Full Professor for Psychoanalysis, University of Kassel
2001 – 2016  Director of the Sigmund-Freud-Institut, Frankfurt am Main
since 2001 Psychoanalyst in private practice in Frankfurt am Main
2012 – 2019

Member of the Scientific Board of the IDeA Center (Individual Development and Adaptive Education of Children-at-Risk, LOEWE Excellency initiative of the State of Hessen)

2016 – 2018  Senior Scientist of the Sigmund-Freud-Institute in Frankfurt am Main
since 2016    Senior Scientist of the University Medicine Mainz (Department for Psychosomatics and Psychiatry, Chair: Prof. Dr. M. Beutel)

• Clinical, conceptual and empirical research in psychoanalysis

• Developmental research (foci: early childhood and adolescence)

• Psychoanalysis and neurosciences

• Empirical studies on depression and on ADHD

• Psychoanalysis and bioethics

• Early prevention („outreaching psychoanalysis“)

• Psychoanalytically based work with traumatized refugees

Ausführliche Publikationsliste

Selected Books:

Leuzinger-Bohleber, M., Fischmann, T., Beutel, M. (in press): Analytische Langzeitbehandlungen von chronisch depressiven, früh traumatisierten Patienten (LAC Manual), will be published 2021, Göttingen: Hogrefe Verlag.

Leuzinger-Bohleber, M., Solms, M., Arnold, S.E. (eds.) (2020): Outcome Research and the Future of Psychoanalysis. Clinicans and Researchers in Dialogue. London. Routledge.

Leuzinger-Bohleber, M., Negele, A., Bahrke, U. (2020): Was nur erzählt und nicht gemessen werden kann. Einblicke in psychoanalytische Langzeitbehandlungen chronischer Depressionen, Gießen: Psychosozial-Verlag.

Selected Articles:

Leuzinger-Bohleber, M. (2021): Jung sein in Zeiten von Corona. Die Drama Phase. EMMA Nr. 3 (356) Mai/Juni 2021.

Leuzinger-Bohleber, M. (2021): Psychoanalyse als plurale Wissenschaft des Unbewußten. Allgemeine Zeitschrift für Philosophie. Heft 46. 2/2021.

Leuzinger-Bohleber, M. (2021): Psychoanalysis and Community. Migration, Flight and Trauma. Psychoanalytic Dialogues. doi.org/10.1080/10481885.2021,1926803.

Leuzinger-Bohleber, M. (2021): The LAC Study: Chronic Depression and Relationship to Childhood Trauma. In: Charis, Ch., & Panagiotou, G. (eds.). Depression Conceptualization and Treatment. Dialogues from Psychodynamic and Cognitive Behavioral Perspectives (pp. 81-107). Berlin u.a.: Springer Verlag.

Leuzinger-Bohleber, M. (2021): Vorwort: Ein fallbasiertes Lehrbuch der analytischen Kindertherapie. In: Wolff, A.: Fallgeschichten und Fallverstehen in der psychoanalytischen Praxis für Kinder und Jugendliche. Frankfurt: Brandes & Apsel, 7-13.

Leuzinger-Bohleber, M., Blass, H. (2021): Editorial introduction. Psychoanalytic perspectives on the COVID-19 pandemic. Int. J. Appl. Psychoanal., 18: 109-120.

Leuzinger-Bohleber, M., Blass, H. (eds.) (2021): Special issue: Psychoanalytic Contributions to Understanding the COVID-19 Pandemic. Int. J. Appl. Psychoanal., vol. 18, 2, ISSN1742-3341.

Leuzinger-Bohleber, M., Ellman, C.S. (2021): Changes in dreams in psychoanalysis of traumatized, chronically depressed patients in the frame of the LAC Depression Study1 applying the 3-LM. In: Fitzpatrick Hanly, M.A., Altmann de Litvan, M., Bernardi, R. (eds): Change Through Time in Psychoanalysis Transformations and Interventions, The Three Level Model. London: Routledge, 102-119.

Leuzinger-Bohleber, M., Kappert-Günther, K. (2021): „Ambivalenzen auszuhalten ist eine reife Leistung“. Expertinnengespräch zwischen einer Psychoanalytikerin und einer Politikerin über Kommunikation in Zeiten der Coronapandemie. PPP Psychotherapie in Politik und Praxis, 01/2021, 8-12.Leuzinger-Bohleber, M., Montigny, N. (2021): The pandemic as a developmental risk. Int. J. Appl. Psychoanal., 18: 121-132.