M.Sc. Anna Hupe

Wissenschaftliche Mitarbeiterin

Standort
Pfannkuchstraße 1
34121 Kassel
Raum
ITeG, 1140, 1. Etage
Sprechstunde

Mi, 13:00-14:00 Anmeldung per E-Mail erforderlich. Weitere Termine nach Vereinbarung.


Lebenslauf  (M.Sc. Anna Hupe)

Ausbildung

(09/2019 – 06/2021) Studium in Wirtschaftswissenschaften und Betriebswirtschaftslehre – Strategie und Organisation (Master of Science) an der University of Southern Denmark in Odense (Dänemark).

Thema der Masterarbeit: „The COVID-19 crisis as an opportunity for realigning the business model and the strategy - The example of Lufthansa Group“.

(08/2016 – 02/2017) Auslandsstudium in Global Management an der Grenoble École de Management in Frankreich.

(09/2014 – 07/2018) Studium in Betriebswirtschaft/ International Business (Bachelor of Sciene) an der Hochschule Pforzheim.

Thema der Bachelorarbeit: „Challenges of an International Rollout Strategy for New Mobility Services – The Case of the Volkswagen Financial Services’ “Mobility Complete” Fleet and Travel Management Tool“.

 

Arbeitserfahrung

seit 08/2022 Assoziierte wissenschaftliche Mitarbeiterin am Institut für Wirtschaftsinformatik der Universität St.Gallen (HSG).

seit 09/2021 Wissenschaftliche Mitarbeiterin am Fachgebiet für Wirtschaftsinformatik Prof. Dr. Leimeister Universiät Kassel.

(07/2020 – 01/2021) Hilfswissenschaftlerin am Lehrstuhl für Design und Kommunikation an der University of Southern Denmark, Kolding.

(08/2018 – 02/2019) Praktikantin Internationale Preisstrategie bei der Continental AG, Hannover.

(12/2017 – 06/2018) Bachelorandin im Bereich Internationale Flotte bei der Volkswagen Financial Services AG, Braunschweig.

(02/2017 – 07/2017) Praktikantin Vertriebssteuerung International - Händlervergütungsmodelle bei der Volkswagen Financial Services AG, Braunschweig.

 

Forschungsinteressen

  • Crowdsourcing, Crowdworking
  • Digitalisierung und der Einsatz von Künstlicher Intelligenz
  • Smart Contracts und deren Einsatzmöglichkeiten

 

Aktuelle Projekte:

Publikationen

2024[ to top ]
  • Hupe, A.; Lange, K.; Bretschneider, U.; & Refflinghaus, R. (2024): Governing the Crowd: Developing Reference Process Modules for the Governance of the Crowd on Online Labour Platforms. In: International Working Seminar on Production Economics (IWSPE). Innsbruck, Austria.
2023[ to top ]
  • Hupe, A.; Bretschneider, U.; Lange, K.; Trostmann, T.; Stubbemann, L.; Leimeister, J. M.; & Refflinghaus, R. (2023): Barriers of SMEs in Adopting Crowdsourcing and -working and Strategies to Overcome Them. ITeG Technical Reports (Vol. 16). Kassel, Germany: Kassel University Press (kup).
  • Lange, K.; Refflinghaus, R.; Hupe, A.; & Bretschneider, U. (2023): Establishing a Comprehensive Quality Management for the Use of Crowd-based Mechanisms by SMEs. In: International Conference on Production Research (ICPR). Cluj-Napoca, Romania.
  • Hupe, A.; & Bretschneider, U. (2023): Revolutionizing Crowdworking Campaigns: Conquering Adverse Selection and Moral Hazard with the Help of Smart Contracts. In: International Conference on Information Systems (ICIS). Hyderabad, India.
  • Hupe, A.; & Bretschneider, U. (2023): Smarter Crowdwork by Applying Smart Contracts? European Conference on Information Systems. In: European Conference on Information Systems (ECIS). Kristiansand, Norway.
  • Freise, L. R.; & Hupe, A. (2023): Transferring Digital Twin Technology on Employee Skills: A Framework to Support Human Resources. In: Academy of Management Annual Meeting (AOM). Boston, Massachusetts, USA.
2022[ to top ]
  • Hupe, A.; Bretschneider, U.; Trostmann, T.; & Stubbemann, L. (2022): Barriers for SMEs in Adopting Crowdsourcing. In: 35th Bled eConference Digital Restructuring and Human (Re)action (pp. 233–248). Maribor, Slovenia: University of Maribor Press.
  • Hupe, A.; & Bret­schnei­der, U. (2022): How to Govern the Crowd? Governance Mechanisms in Crowd Work. In: Pre-ICIS Workshop on the Changing Nature of Work (SIG 11th CNoW). Copenhagen, Denmark.
2021[ to top ]
  • Wilde, D.; Hupe, A.; Trahan, S.; Guinita Abel, C.; Kjærsgaard Longueval, S.; & McLaughlin, C. (2021): Rethinking Food: Co-Creating Citizen Science for Sustainability Transition. In: Nordes (Nordic Design Conference) (pp. 228–237). Kolding, Denmark.